• Menu
  • Menu

Подземни град

Адреса: Стари мост, Вука Караџића

Радно време: Понедељак - петак 10:00 - 15:00.

Време уласка уз туристичког водича: 10:00; 11:00; 12:00 и 14:00 часова.

Цена улазнице: 350 рсд ( деца до 12 година не плаћају/не односи се на ексурзије).

Температура у подземном граду 9-16 степени.

Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику је културно – историјски споменик из времена Краљевине Југославије. Грађен је почетком 30-их година XX века, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за смештај чланова династије и Владе у случају рата.

Налази се у самом центру места, у дубини стрме стене, на површини од око 5000 м2, од чега је 3000 м2 корисног простора. Састоји се од 75 просторија и ходника, у дужини око 1,5 км. Простор представља остатке комплекса у којем су били краљеви апартмани, кабинети, сале, спаваонице за гарду, библиотека, капела са олтарским простором, краљевска чесма.

Просторије ископане у камену биле су предвиђене за краљево ратно командно место и дужи боравак већег броја људи под земљом, у случају ратних околности. Природно шупље стене представљале су основ за почетак градње објекта, која је вршена у строгој тајности, па писаних података о њему готово да нема. Познато је да је објекат грађен под шифром “Камена девојка”, те да је главни архитекта био стручњак за копање рудника руског порекла.