• Menu
  • Menu

Мали Зворник

Општина Мали Зворник је општина у Мачванском округу у западној Србији. Општина заузима површину од 186 км2 и представља једну од најмањих и најмлађих општина у Србији.    

Привредно,културно и административно седиште општине налази се у градском насељу у Малом Зворнику. Само име сведочи да је име добио по много већем и старијем граду са леве стране обале реке Дрине - Зворнику. Мали Зворник је општина у Мачванском округу у западној Србији и једна је од најмлађих општина.

Дан општине се обележава 17. септембра - дан ослобађања Малог Зворника од немачке окупације.

С почетка века, из пописа вршеног 1903. године, Мали Зворник је имао само две две трговинске радње. Овај податак илуструје нагли развој једне касабе у модеран градић. И поред свог, несумњиво повољног геостратешког положаја, место се у у првој половини XX века споро развијало. Превасходно због неповољних историјских околности, затим и због начина живота становништва, његове образовне структуре итд.

Са ницањем прве хидроелектране на Дрини, рађао се и град Мали Зворник. Тада, од 1948. до 1955. године, ударени су први темељи граду, који се огледају и истој инфраструктури. Од водовода до канализације административне управе и образовног центра. У основи, данашњи Мали Зворник, урбанистички и просторно, се није значајно изменио од времена када је формиран као град.

Већина привредних субјеката је смештена баш у Малом Зворнику, као и све пратеће јавне и општинске службе. Положај Малог Зворника, као фреквентног и транзитног места, смештеног на Дрини и његовом прелепом језеру, пружа безброј могућности у развоју туризма.