• Menu
  • Menu

Мост краља Александра I Карађорђевића

Мост се налази у непосредној близини подземног града Карађорђевића, који спаја Мали Зворник са суседним Зворником.

Саграђен 1929.године, још један је у низу културно-историјских споменика у Општини Мали Зворник. 

По предању, Вожд Карађорђе је у више наврата боравио у Малом Зворнику. Једне прилике приметио је људе са друге стране реке Дрине. Када је питао, које-куде ко су они људи и кад је добио повратну иформацију  да су то срби, настала је чувена беседа „Премостићу  Дрину племениту воду, Дрина србе раздвајати неће.“ Он никада за свог живота није испунио тај завет, али оставио је у аманет својим праунуцима и унуцима да направе мост на реци Дрини.

Тада као Регент Александар I Карађорђевић 1919.године је боравио у Малом Зворнику и тада је покренута иницијатива око изградње моста. На индетичном месту у то доба постојао је дрвени мост, који су направили Аустоугари, како би извршили офанзиву на Краљевину Србију. Тај мост је био у функцији све до 1922.године када га је набуљала река Дрина преполовила. Од те године почиње прикупљање новчаних средстава, уз велике донације Краља Александра.

1926.године почиње изградња моста. Мост је завршен у касну јесен 1929.године. Министарство трговине надзирало је радове, а радовима су руководили инжењер Мићић из Љубовије и Жилов из Русије. Свечано отварање моста било је 12.01.1930.године.

Мост је дужине 150м, ширине 7,2м. За време II Свеског рата је срушен три пута, два пута од стане окупатора и једном од стране комуниста. Први пут су га немци срушили за време бомбардовања у априлу 1941.године, а други пут када су се повлачили 1945.године. Комунисти су га срушили 1943.године  током ослобађања Зворника.

По категоризацији, Мост краља Александра је пешачки за грађане Републике Србије и Босне и Херцеговнине и представља једну од многобројних туристичких атракцијма Малога Зворника. Реконструкција моста је извршена 2020.године.